Volgers

zaterdag 25 oktober 2014

serviesje

Gisteren heb ik in Apeldoorn een workshop 'serviesje maken en beschilderen' gevolgd, gegeven door mevrouw Anja Knoop.
Wij leerden eerst hoe je het serviesje van fimo maakt: eerst heel dun uitgerolde fimo op een aantal malletjes doen, volgens instructie (!) en daarna netjes al het overtollig materiaal afsnijden.
Mevrouw Knoop bleek heel streng: handen wassen, niet vooruit werken, overdoen als het niet helemaal goed was, kortom, ze had haar klas goed onder de duim, ha ha !

Nadat de fimo netjes in de mallen zat ging het de oven in, en toen het gaar was mochten we oefenen met de gemaakte bordjes. Iedereen kreeg  pen en inkt (voor het laatst  op school gebruikt toen ik negen jaar was, dus een 'indoop-revival') en mochten los op de patroontjes en randjes


Na de lunch was het tijd voor het echte werk: het decoreren van een compleet servies (kant en klaar, tevoren gemaakt door mevrouw Knoop)
Eerst een patroontje zoeken. Het bleek moeilijk om iets te kiezen; er waren wel honderd voorbeelden. Een kleine greep hieruit:
 Ik stortte mij in het Delftsblauw en maakte een fantasie, vrij naar de officiele patronen.
Het was keihard doorwerken aan het 28-delig servies en het advies om eerst op alle delen een klein stukje patroon te zetten en daarna pas te beginnen aan het volgende stukje, was heel slim (empirisch advies ) want zo kreeg je meer eenvormigheid in de decoratie. ("...en niet te lang zitten piemelen op een patroontje...")
Volgende stukje.


Toen alle patroontjes erop stonden moest het servies nog worden afgelakt en om te drogen werden de onderdelen op een stokje te drogen gezet. Ik ben altijd al goed geweest in het hoog houden van alle bordjes, ha ha haEn dit was het eindresultaat om vijf uur 's middags. Veertig minuten file op de terugweg deed me weer realiseren dat ik een gelukkig mens ben: ik hoef b.v. nooit voor mijn werk in de file te staan!
Ik was kei-kapot maar heb een hele leuke dag gehad, veel gelachen en veel geleerd. Dank aan mevrouw Knoop!

 Staatsiefoto thuis

Wat heb ik toch een leuke hobby!!
(letters in Delftsblauw, ha ha)

11 opmerkingen:

 1. Wat een beeldschoon servies zo knap gedaan

  groetjes Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi servies heb je gemaakt, petje af hoor! En zo netjes geschilderd Pffffff. Ik heb vandaag een vaasje bij haar gekocht en ze heeft toch nog een bordje in bestelling genomen voor mijn Hindelooperkamer....de zevende...de rand is nu bijna vol.

  Groetjes helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb je toch maar weer even knap gedaan. Weer een techniek eigen gemaakt.
  Groetjes, Nienke.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb ik een gezellig verhaal zitten schrijven is ie weg. Plop, in cyber blijven hangen denk ik. Nog een keer proberen maar.
  Ik heb het serviesje al in het echie mogen bewonderen. Wat heb je dat geweldig gedaan Paula.
  Wat is het telkens weer moeilijk om een keuze te maken uit het aanbod workshops. Deze staat ook nog op mijn lijstje om te doen. Een typisch gevalletje EMO.
  Waar ga je het serviesje gebruiken?
  Groetjes van Krin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Paula! Zo, dát heb je eens eventjes mooi gedaan, knap van je om je serviesje zo fijntjes én regelmatig te beschilderen, dat doe ik je het niet na! Hartelijk dank voor de workshop en het delen van je foto's en fantastische ervaring, erg leuk. Jammer dat die file het nodig vond om te ontstaan op je weg terug naar huis....moe en dan ook nog in de file, blèh niks an!
  Fijne zondag gewenst! Groetjes, Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Paula, erg leuk geworden hoor. Hard doorgewerkt. Je hebt echt de middag helemaal nodig he om het af te kunnen krijgen. Veel plezier ermee!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Paula, dat is een prachtig servies geworden! Ik ben ook dol op Delfts blauw.

  Groetjes, Idske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een pracht van een servies!!! Echt een sierraad voor in een huis!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een schitterend resultaat van een dagje doorwerken;-) Je servies is werkelijk subliem.

  Groetjes, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat was zeker een leuk dagje zo te zien aan je eindresultaat!

  BeantwoordenVerwijderen