Volgers

zaterdag 14 februari 2015

cursus houtbewerken en meubelmaken.

Zoals ik in mijn vorige blogje schreef doe ik op het ogenblik een cursus/opleiding houtbewerken en meubelmaken. Omdat ik 1 september j.l. voor (weer) een gedeelte ontslagen ben na 35 jaar trouwe dienst, kreeg ik de beschikking over een mobiliteitsbudget: een budget, bedoeld voor het volgen van een nieuwe opleiding, om gemakkelijker van werk naar werk te kunnen komen. (HUHH 59 jaar........) Maar wie weet.... in ieder geval is dit een toppe opleiding waar ik zeker iets aan heb.
Nu loop ik al even mee in de poppenhuis-houtwereld en heb al het een en ander aan meubeltjes gemaakt, maar volgens kenners hier in huis maak ik daarbij gebruik van verbindingen die niet kunnen en van hemelbouten, dus aan mij de uitdaging om degelijke en goede constructies te leren.
Vorige week ben ik begonnen met de eerste module van het eerste leerjaar (= 10 keer) en daarna komen er nog zes..... ik verheug mij!!!
Dit is de lesruimte. Die door de zon verlichte plek was gisteren de mijne; ik werd blijkbaar verwacht, ha ha. Het is een ruime werkplaats met een indrukwekkende hoeveelheid gereedschappen netjes op een rij aan de muur. Voorts grote afkortzagen, een lintzaag en een gatenmaker(?) voor pen/gatverbindingen. Leer ik nog.... Verder nog in de echte werkplaats o.m.een echte vandiktebank. RESPECT!!!! Dat is nog eens iets anders dan die Proxxonbankjes
Vorige week begonnen we, na de rondleiding, met het leren vasthouden van een zaag en: leren zagen in een klein balkje.
 Let op die vinger; die moet zo langs de zaag worden gelegd, en, "laat de zaag het werk doen!!"
Vooral ook duwen en niet trekken, kortom, ik kon er NIETS van. Vorige week heb ik dus voornamelijk gezaagd in voorgetrokken streepjes. Wel een voordeel was dat ik al recht kon zagen dus de zaagsneden liepen goed recht naar beneden. 
(docent: "Paula, wat ben je nou allemaal aan het doen, zo word je doodmoe..." "rustig duwen")
Wat had ik een spierpijn!

Hier even een voorbeeld van mijn EM-speelgoedzaagje en de echte zaag. Ik heb nu ook geleerd dat de tanden van een standaardzaag naar voren staan en dat je het beste resultaat bereikt als je duwt.
De tanden van een EM-zaagje echter staan naar achteren gericht en dat maakt dat deze valt in de categorie Japanse trekzaag.  Dat je het effe weet...

Gisteren was ik bezig met het maken van een z.g. duivelsknoop. Dit is een houtpuzzel die maar op een manier in elkaar kan. Deze dus:


Vorige week al was ik begonnen met het aftekenen van de stukken hout die moesten worden weggehaald, en het inzagen ervan. Gisteren ging ik hiermee verder en mocht toen ook gaan uithakken met de beitel.
Echt, wat is dat leuk! Blaar op mijn rechterhand maar fanatiek met die beitel........
Dit is mijn resultaat tot nu toe:

Twee stuks ingezaagd en uitgehakt, drie stuks ingezaagd en klaar om te worden uitgehakt.
Veel te snel was het half vijf.
Volgende week verder !!!
vandaag ga ik proberen dit 1:12 na te maken; ik heb de maten al verkleind.

5 opmerkingen:

 1. Paula, leuk verslag van je vorderingen bij de houtbewerkingscursus. Erg professioneel pakken ze het er aan zeg! Fijn!
  Ik ben benieuwd naar je 1:12 puzzeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed idee! De beste mini meubelmakers zijn allemaal 'in het groot' begonnen. Voor je het weet maak je de prachtigste dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk verslag en om deze foto's te zien, Paula, geweldig goed idee! Ja, geweldig mooi zonnig weer was het gisteren, hè?!
  Het is net wat Idske zegt: het is beter om het eerst 1:1 te leren en daarna pas over te stappen naar 1:12 :D!! Dat van die tanden wist ik toevallig al wel, maar ik zou nog meer dan genoeg nieuwe dingen leren, vermoed ik zo ;)!
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldig verhaal Paula. Ik ben benieuwd naar je volgende verhalen. Ik ga in ieder geval iets meer beslagen naar mijn cursus volgende maand. Wist dat van die tanden niet. Er zullen ook voor mij nog veel nieuwe dingen komen.
  Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Paula die niet kan zagen Lol. Het is alleen anders zagen, en je hebt het nu al te pakken. Ik ben benieuwd wat hij van je mini zegt.

  BeantwoordenVerwijderen