Volgers

woensdag 1 augustus 2012

franse stoeltjes

Laatst beloofde ik aan iemand om een frans stoeltje te maken.
Vorig jaar of zo had ik er eens eentje nagemaakt van een plaatje. Het stoeltje dat een aantal mensen hadden gemaakt bij Josje vond ik zo mooi dat ik een "van Meegeren"-poging waagde. (in vertrouwen kan ik mededelen dat van Meegeren beter was...)

 Eerst moest ik eerst weer even oefenen  en maakte er eerst een voor mezelf.
Ja hoor!!
Om een lang en droevig scheppingsverhaal kort te houden: al-les wat tegen kon zitten zat ook tegen. Ik had ook bijna acht dagen nodig en ik had niet eens het hele scheppingspakket....
Bijvoorbeeld: pootjes tot tweemaal toe afgebroken, door het plamuur heen geduwd met de vinger, plamuur dat eraf viel, foute afmeting van de kussens, armkussentjes die geen armkussentjes wilden zijn..... en dat is nog maar een greep uit mijn hobby-hoogtepunten van de afgelopen dagen.

De tweede, nam ik mij voor, moest gemakkelijker gaan. En dat klopte (ongeveer, want om onverklaarbare reden was de zitting plotseling een halve centimeter korter, ondanks zorgvuldig uittekenen....)
Tevens heb ik het wordingsproces in beeld gebracht:


 Zoals te zien is heb ik weer gebruik gemaakt van de onvolprezen Hajenius-sigarenkistjes. Prachtig hout en gemakkelijk te bewerken!
Voorkant is aan twee kanten gezaagd, waardoor welving aan de voorkant en onderkant ontstaat. (takkenwerk)


 De rugleuning moest natuurlijk wel onder dezelfde hoek komen als de leuning van het andere stoeltje dus staan ze even gezusterlijk naast elkaar (ja, het zijn meisjes)


Alle oneffenheden en holtes heb ik dichtgesmeerd met plamuur. Een onprettige bijkomstigheid was dat ik meer plamuur op mezelf had zitten dan dat er op het stoeltje zat.....


 Nee, een nieuwe bril is niet nodig: dit hoorde tijdelijk even zo. Armkussentjes knutsel je gemakkelijker op losse leuningen dan op reeds aangeplakte (dan kan het namelijk gebeuren dat je allerlei woorden gebruikt die je niet van je moeder hebt geleerd)


Deze foto spreekt voor zich: bijna af (met zucht van opluchting.....)


Taraaaaa!!!

Ik ben errug trots op het resultaat en ze staan nu in mijn grote huis in de woonkamer.

5 opmerkingen:

 1. Paula, aan de hand van de foto's kan ik je strijd om deze twee mooie 'dames' te maken helemaal voorstellen. Jeminee wat een werk maar je mag met recht apetrots zijn op je prestaties.
  Groetjes, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gedaan Paula! Ik kan erover meepraten hoor, de dingen die fout gaan. Maar daar leer je weer van zullen we maar zeggen ;-) En zo heb je ineens weer twee mooie stoeltjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje, wat jij al niet kan maken van sigarenkistjeshout, harstikke mooi zijn ze!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Paula. Die kistjes komen toch steeds maar weer van pas he? Daar kun je echt veel van maken.

  groetjes Nicolien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie stoeltjes en de stof is prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen